Закрила при уволнение на майки на малки деца

Вместо увод

Битува едно схващане, че майки на малки деца не могат да бъдат уволнявани при каквито и да било обстоятелства. Това схващане обаче е вярно само донякъде. Защото в действителност законодателят е предоставил защита на майки на малки деца срещу уволнение, но тя се изразява в определени граници.

Кои жени се ползват от тази закрила?

Закрилата срещу уволнение е част от специалните права, които Кодексът на труда предоставя на майките на малки деца.

От тази закрила се ползват майки на деца до 3-годишна възраст, като закрилата обхваща както рождената майка, така и майката-осиновителка.

Закрилата при уволнение се ползва само от работещите по трудов договор, но не и от работещите по трудов договор за допълнителен труд.

Закрилата не обхваща майки на малки деца, назначени на договор със срок за изпитване, когато договорът е прекратен в срока за изпитване.

Какво представлява закрилата?

Закрилата при уволнение се изразява в това, че работодателят трябва да получи предварително разрешение от инспекцията по труда, ако иска да уволни майка на дете до 3-годишна възраст и уволнението се предвижда да бъде направено на едно от следните основания:

Майки с деца до 3-годишна възраст, вън горните случаи, могат да бъдат уволнявани на общо основание, стига да не са налице други ограничения или забрани, приложими за всеки конкретен случай.

Автор: Адв. Радостина Янева

Тази публикация не представлява правно становище или правен съвет, свързан с конкретна ситуация или конкретен субект и не претендира за изчерпателност.

Ако имате нужда от консултация от адвокат, съдействие по конкретен казус от адвокат или имате питане към адвокат, може да се свържете сега на посочените телефон, адрес или форма за контакт.

Ако тази публикация ви е харесала или я намирате за полезна, харесайте я, споделете я в социалните мрежи или оставете коментар.

Leave a Reply