Работите ли извънредно? Ето какво трябва да знаете – част 3

В първа част от поредицата за извънредния труд разгледах какво е извънреден труд, кога е допустимо да се работи извънредно, а във втора част – за кои категории работници и служители е позволено и за кои – забранено, да полагат извънреден труд.

В настоящата трета част от поредицата ще разгледам има ли ограничения на продължителността на извънредния труд и какви са те.

И така, нека започнем.

В случаите, в които е допустимо от закона полагането на извънреден труд, неговата продължителност не може да надхвърля 150 часа за всеки работник или служител, работещ извънредно.

Тази обща продължителност е ограничена и по календарни месеци, седмици и дни.

Така продължителността на извънредния труд не може да надвишава:

  • 30 часа дневен или 20 часа нощен труд през 1 календарен месец;
  • 6 часа дневен или 4 часа нощен труд през 1 календарна седмица
  • 3 часа дневен или 2 часа нощен труд през два последователни работни дни.

Тези ограничения се прилагат при всички случаи на извънреден труд освен в случаите на извънреден труд:

  • За извършване на работа във връзка с отбраната на страната;
  • За извършване на работа от служители на МВР, свързана с провеждане на избори, изготвяне на експертизи и психологическо подпомагане при оперативно-издирвателни дейности и овладяване на критични ситуации, както и за друга работа, свързана със сигурността и опазване на обществения ред;
  • За предотвратяване, овладяване и преодоляване на последици от бедствия;
  • За извършване на неотложни обществено необходими работи по възстановяване на водоснабдяване, електроснабдяване, отопление, канализация, транспорт и съобщителни връзки и оказване на медицинска помощ;

Към част 1.

Към част 2.

Към част 4.

Към част 5.

Автор: Адв. Радостина Янева

Тази публикация не представлява правно становище или правен съвет, свързан с конкретна ситуация или конкретен субект и не претендира за изчерпателност.

Ако имате нужда от консултация или съдействие по конкретен казус или имате питане, свържете се с на сега на посочените телефон, адрес или форма за контакт.

Ако тази публикация ви е харесала или я намирате за полезна, харесайте я, споделете я в социалните мрежи или оставете коментар.