• Home
  • Трудово право
  • Забраната за конкурентна работа след прекратяване на трудовия договор противоречи на Конституцията.

Забраната за конкурентна работа след прекратяване на трудовия договор противоречи на Конституцията.

Вместо увод

Налице е постоянна съдебна практика по въпроса, но все още продължава да е голям процентът от хора, работещи на трудов договор, които се притесняват да напуснат работата си и да започнат по-добра за тях работа.

Притесняват се, защото в трудовия им договор има клауза, която казва, че дължат солидно обезщетение на работодателя, ако в определен срок от прекратяването на трудовия договор започнат работа във фирма, извършваща конкурентна дейност.

Какво всъщност означава това?

Макар и притеснителни на пръв поглед, тези клаузи са недействителни.

Такива клаузи представляват предварителен отказ от трудови права, каквито са правото на работа, свободен избор на професия и място на работа. Това се все конституционни права и отказ от тях е недопустим. Кодексът на труда изрично определя отказа от трудови права за недействителен.

Как да разпознаем тези клаузи?

Подобни клаузи могат да бъдат намерени в:

  • трудовия договор;
  • допълнителни споразумения към трудовия договор;
  • споразумения извън трудовия договор;
  • декларации;
  • заявления;
  • всякакви други документи с най-различни наименования, целящи привидното изнасянето на тези клаузи извън трудовото правоотношение.

Правни последици

Без значение е в какъв документ се намират ограничаващите клаузи.

Съдебната практика е единодушна, че всякакви уговорки, които не са свързани пряко с трудовия договор, но поставят поведението на работника или служителя след прекратяването на трудовия договор в зависимост от плащането на някакво обезщетение или неустойка, са недействителни.

Тоест, ако Вие например сте IT специалист и след прекратяване на трудовия Ви договор не смеете да си потърсите работа във Вашата област в друга конкурентна фирма, защото иначе ще трябва да платите обезщетение на бившия Ви работодател, то някъде е налице клауза, която поставя Вашето поведение след прекратяването на трудовия договор в зависимост от плащане на обезщетение и по този начин пречи на свободното упражняване на основните Ви права на труд, свободен избор на професия и място на работа.

Недействителността се обявява от съда

Важно е да се знае, че тези клаузи, макар и намиращи се в противоречие с Конституцията на Република България, трудовото законодателство и постоянната съдебна практика, са действителни до тяхното изрично обявяване за недействителни от съда.

Ето защо, ако има подобна ограничаваща клауза в трудовия Ви договор или в някакъв друг документ, подписан между Вас и Вашия работодател или имате съмнения за наличието на такава клауза, потърсете специалист, който да прегледа документите и ако е налице такава ограничаваща правото Ви на труд клауза, предприемете съответните действия за обявяването й за недействителна.

Автор: Адв. Радостина Янева

Тази публикация не представлява правно становище или правен съвет, свързан с конкретна ситуация или конкретен субект и не претендира за изчерпателност.

Ако имате нужда от консултация от адвокат, съдействие по конкретен казус от адвокат или имате питане към адвокат, може да се свържете сега на посочените телефон, адрес или форма за контакт.

Ако тази публикация ви е харесала или я намирате за полезна, харесайте я, споделете я в социалните мрежи или оставете коментар.

Leave a Reply