• Home
  • Трудово право
  • Забраната за конкурентна работа след прекратяване на трудовия договор противоречи на Конституцията.

Забраната за конкурентна работа след прекратяване на трудовия договор противоречи на Конституцията.

Налице е постоянна съдебна практика по въпроса, но все още продължава да е голям процентът от хора, работещи на трудов договор, които се притесняват да напуснат работата си и да започнат по-добра за тях работа. Притесняват се, защото в трудовия им договор има клауза, която казва, че дължат солидно обезщетение на работодателя, ако в определен срок от прекратяването на трудовия договор започнат работа във фирма, извършваща конкурентна дейност.

Макар и притеснителни на пръв поглед, тези клаузи са недействителни. Те представляват предварителен отказ от трудови права, каквото е правото на работа и свободен избор на професия и място на работа – все конституционни права и който отказ съгласно Кодекса на труда е недействителен.

Подобни клаузи могат да бъдат намерени в:

  • трудовия договор;
  • допълнителни споразумения към трудовия договор;
  • споразумения извън трудовия договор;
  • декларации;
  • заявления;
  • всякакви други документи с най-различни наименования, целящи изнасянето на тези клаузи извън трудовото правоотношение.

Без значение е в какъв документ се намират тези клаузи. Съдебната практика е единодушна, че всякакви уговорки, които не са свързани пряко с трудовия договор, но поставят поведението на работника или служителя след прекратяването на трудовия договор в зависимост от плащането на някакво обезщетение или неустойка, са недействителни. Тоест, ако Вие например сте IT специалист и след прекратяване на трудовия Ви договор не смеете да си потърсите работа във Вашата област в друга конкурентна фирма, защото иначе ще трябва да платите обезщетение на бившия Ви работодател, то някъде е налице клауза, която поставя Вашето поведение след прекратяването на трудовия договор в зависимост от плащане на обезщетение и по този начин пречи на свободното упражняване на основните Ви права на труд, свободен избор на професия и място на работа.

Важно е да се знае, че тези клаузи, макар и намиращи се в противоречие с Конституцията на Република България, трудовото законодателство и постоянната съдебна практика, са действителни до тяхното обявяване за недействителни от съда.

Ето защо, ако има подобна ограничаваща клауза в трудовия Ви договор или в някакъв друг документ, подписан между Вас и Вашия работодател или имате съмнения за наличието на такава клауза, потърсете специалист, който да прегледа документите и ако е налице такава ограничаваща правото Ви на труд клауза, предприемете съответните действия за обявяването й за недействителна.

Автор: Адв. Радостина Янева

Тази публикация не представлява правно становище или правен съвет, свързан с конкретна ситуация или конкретен субект и не претендира за изчерпателност.

Ако имате нужда от консултация или съдействие по конкретен казус или имате питане, свържете се с нассега на посочените телефон, адрес или форма за контакт.

Ако тази публикация ви е харесала или я намирате за полезна, харесайте я, споделете я в социалните мрежи или оставете коментар.

Leave a Reply