Работите ли извънредно? Ето какво трябва да знаете – част 2

В част 1 от поредицата за извънредния труд разгледах какво е извънреден труд и кога такъв може да бъде полаган.

В настоящата публикация ще разгледам кои работници и служители и при какви условия могат да полагат извънреден труд.

Да започваме.

Категории работници и служители, за които е забранено полагането на извънреден труд

За определени категории работници и служители поради техни особености, извънредният труд е недопустим. За част от тези категории забраната е абсолютна, а за друга част – може да бъде преодоляна с писмено съгласие от страна на работника и служителя.

 Абсолютно е забранено полагането на извънреден труд от:

  • Работници или служители, които не са навършили 18-годишна възраст и
  • Бременни работнички и служителки, както и работнички и служителки в напреднал етап на лечение ин-витро

Извънреден труд с писмено съгласие могат да полагат:

  • Майки с деца до 6-годишна възраст, както и майки, които се грижат за деца с увреждания независимо от възрастта на децата;
  • Трудоустроени работници и служители и то само в случаите, в които съгласно заключение на здравните органи това не се отразява неблагоприятно на здравето им;
  • Работници и служители, които продължават образованието си без откъсване от производствения процес.

Работниците и служителите, за които е установено намалено работно време за извършване на работа при специфични условия и рискове за живота и здравето могат да полагат извънреден труд само в случаите:

  • За извършване на работа във връзка с отбраната на страната;
  • За извършване на работа от служители на МВР, свързана с провеждане на избори, изготвяне на експертизи и психологическо подпомагане при оперативно-издирвателни дейности и овладяване на критични ситуации, както и за друга работа, свързана със сигурността и опазване на обществения ред;
  • За предотвратяване, овладяване и преодоляване на последици от бедствия;
  • За извършване на неотложни обществено необходими работи по възстановяване на водоснабдяване, електроснабдяване, отопление, канализация, транспорт и съобщителни връзки и оказване на медицинска помощ.

Към част 1.

Към част 3.

Към част 4.

Към част 5.

Автор: Адв. Радостина Янева

Тази публикация не представлява правно становище или правен съвет, свързан с конкретна ситуация или конкретен субект и не претендира за изчерпателност.

Ако имате нужда от консултация или съдействие по конкретен казус или имате питане, свържете се с на сега на посочените телефон, адрес или форма за контакт.

Ако тази публикация ви е харесала или я намирате за полезна, харесайте я, споделете я в социалните мрежи или оставете коментар.