• Home
  • Трудово право
  • Помощ! Уволняват ме с предизвестие и ме карат да изляза в платен отпуск! Част 1

Помощ! Уволняват ме с предизвестие и ме карат да изляза в платен отпуск! Част 1

Вместо увод

Настоящата серия публикации е призив към всички работодатели за спазване на трудовото законодателство и добрите работодателски практики по отношение на служителите в предизвестие за прекратяване на трудов договор.

Какво представлява срокът на предизвестието?

Срокът на предизвестието независимо дали е отправено от служителя или работодателя е един особен период.

Особен е с това, че с отправяне на предизвестието на двете страни по трудовия договор става ясно, че е въпрос на време служителят да си тръгне и това, особено в по-малките фирми, където  работодателят е образно казано „на полето” със своите служители, често води до емоционално неловки и неприятни ситуации.

Срокът на предизвестието е един период, в който служителят следва освен да изпълнява своите права и задължения, също така и евентуално да подготвя заместника си, поетапно да предава работата си, поверени материални ценности и вещи, да си търси нова работа, да дава отчети и т.н.

Защо някои работодатели толкова се боят от срока на предизвестието?

Не са малко случаите, в които в срока на предизвестието служителите съвсем недобросъвестно изнасят информация, квалифицирана като търговска, професионална, производствена или друга тайна, ноу-хау, унищожават документи, файлове, влошават умишлено представянето си или са небрежни, създават пречки за по-нататъшното нормално изпълнение на длъжността и на работата, нанасят дори реални материални вреди на работодателите си.

Ето защо с цел да защитят своите интереси и да сведат до минимум евентуални вреди работодателите често принуждават своите служители да си вземат остатъка от полагащия им се платен годишен отпуск в срока на предизвестието и по този начин ги държат далеч от работното им място.

Желанието на работодателите да запазят своите тайни, ноу-хау, имущество, документация и т.н. е разбираемо и напълно законно. Въпросът е по какъв начин процедират и дали не злоупотребяват с права и икономически по-силното си положение като страна по трудовия договор.

Принуждаването на служител да излиза в платен отпуск по време на предизвестието е незаконно

Ползването на платения годишен отпуск е право на служителя и освен в малко на брой случаи работодателят не може да принуждава който и да е свой служител да ползва платения си годишен отпуск, включително и по време на предизвестие.

Освен, че е незаконно, принуждаването да се ползва платен годишен отпуск в срока на предизвестието уврежда служителя, защото при прекратяването на договора работодателят е длъжен да му изплати обезщетение. В този смисъл един служител, работещ в срока на предизвестието ще получи трудовото си възнаграждение заедно с обезщетение за неизползван платен отпуск, ако има такъв. А ако ползва останал отпуск, ще получи само трудово възнаграждение.

Служител, който е принуждаван да излиза в платен годишен отпуск за срока на предизвестието има правото да откаже това*

*Освен ако не са налице основания за принудително ползване на платен годишен отпуск.

Част 2 на публикацията

Автор: Адв. Радостина Янева

Тази публикация не представлява правно становище или правен съвет, свързан с конкретна ситуация или конкретен субект и не претендира за изчерпателност.

Ако тази публикация ви е харесала или я намирате за полезна, споделете я в социалните мрежи.

За консултация може да се запишете на посочените телефон, адрес или форма за контакт.