• Home
  • Статии
  • Оттегляне на предизвестие за прекратяване на трудов договор

Оттегляне на предизвестие за прекратяване на трудов договор

Отправяне на предизвестието не води до автоматично до прекратяване на трудовия договор, освен при неспазване на срока на предизвестието. Отправянето на предизвестието обаче поставя началото на един период, в края на който трудовият договор ще бъде прекратен без да е необходимо страните да правят каквото и да било и без значение дали са налице основания за това. Да, трудовият договор се прекратява с изтичане на предизвестието дори и да не са налице законовите основания за това.

Случва се понякога служителят да размисли, след като си е пуснал предизвестието и да поиска да си го оттегли. Оттеглянето обаче е възможно само ако това стане преди или едновременно с получаване на предизвестието от работодателя. Ако работодателят вече е получил предизвестието, то може да бъде оттеглено до изтичане на срока само и единствено със съгласие на работодателя.

Същото важи и ако работодателят е отправил предизвестие и реши да го оттегли.

Автор: Адв. Радостина Янева

Тази публикация не представлява правно становище или правен съвет, свързан с конкретна ситуация или конкретен субект и не претендира за изчерпателност.

Ако тази публикация ви е харесала или я намирате за полезна, харесайте я, споделете я в социалните мрежи или оставете коментар.