• Home
  • Договори
  • Необходима ли е консултация с адвокат при покупка на жилище? – I част

Необходима ли е консултация с адвокат при покупка на жилище? – I част

В повечето случаи покупката на едно жилище е свързана с ангажирането на брокер, значителен брой огледи, взимане на кредит и не на последно място – oще много разходи. Необходимо ли е обаче да се консултираме с адвокат, когато купуваме жилище? Нашето мнение е – ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!

Какво се случва обикновено?

Харасвате си някой имот в интернет, свързвате се с брокера на продавача и отивате на оглед. На практика, продавачът е този, който е наел брокера и той ще защитава именно неговите интереси. И тук възниква въпросът: „Дали този брокер ще договори най-добрите за Вас условия и най-вече цена и дали ще Ви информира, ако имотът има някакъв проблем?”. Истината е, че целта му е да сключи сделката възможно най-бързо и да получи своята комисиона. Поради това, напълно грешно е мисленето на доста от купувачите, че брокерът на продавача ще защитава и техните интереси. На практика това е невъзможно, тъй като интересите на продавач и купувач са коренно различни и винаги по-облагодетелствана е едната страна. Точно заради това е препоръчително да се консултирате с адвокат, който да Ви съдейства при сключването на сделката и максимално да Ви предпази от евнтуални проблеми.

На практика много често брокерите предлагат „пълно правно обслужване” във връзка със закупуването на жилище без да имат необходимата компетентност за това. Те представят за подпис предварителни договори за закупуване на недвижим имот (без да е ясно от кого са изготвени), а освен това твърдят, че са проверили имота за „тежести”.

  Какво казва обикновено брокерът: „Няма какво да Ви притеснява, имотът е чист, не е ипотекиран” и Ви представя удостоверение за вещни тежести. Всъщност това изобщо не е достатъчно. Основен въпрос при купуването на имот е въпросът за правото на сосбтвеност на продавача. Брокерът обаче не само не се интересува и няма подробно да изследва собствеността на продавача, но в повечето случаи той няма компетентността да го направи, защото той не е юрист.

Всъщност и брокерът, и адвокатът са специалисти, но всеки в своята област и няма как единият да замести другия. Брокерът е търговец и той се занимава с търговската част на процеса – осъществяване на среща между продавача и купувача и успешно водене на преговорите, а адвокатът е този, който се занимава с юридическата част от сделката.

Повечето хора при покупката на имот изобщо не се замислят за консултацията с адвокат, тъй като смятат, че брокерът, банката и най-вече нотариусът са тези, които ще осигурят осъществяването на сделката и ще защитят техните права и законни интереси.  Това обаче не е точно така защото нито брокерът, нито нотариусът изследват подробно собствеността на имота, а проблемите, които могат да възникват са най-различни. Пример за такъв е ситуацията, в която продавачът не е действителен собственик на имота. И въпреки че имотът няма никакви тежести, за което основно брокерът проверява, за Вас ще възникне един сериозен проблем, свързан с много разходи и главоболия.

Поради това повече от препоръчително е, след като сте взели решение за купуване на жилище, да се свържете с компетентен адвокат, който да Ви окаже пълно правно съдействие за сключване на сделката.

Автор: Адв. Лора Цанкова

Тази публикация не представлява правно становище или правен съвет, свързан с конкретна ситуация или конкретен субект и не претендира за изчерпателност.

Ако имате нужда от консултация или съдействие по конкретен казус или имате питане, свържете се с нассега на посочените телефон, адрес или форма за контакт.

Ако тази публикация ви е харесала или я намирате за полезна, харесайте я, споделете я в социалните мрежи или оставете коментар.