• Home
  • Договори
  • Необходима ли е консултация с адвокат при покупка на жилище? – II част

Необходима ли е консултация с адвокат при покупка на жилище? – II част

Както изяснихме в първата ни статия по темата, брокерът е търговец и той се занимава с търговската част от сделката за покупка на имот, докато юридичексата част от сделката е в компетентността на адвоката.

Затова след като си харесате жилище е препоръчително имотът да бъде надлежно проверен от опитен професионалист – адвокат. Има редица проверки, които следва да бъдат извършени. Снабдяването единствено с „удостоверение за тежести” от съответната служба по вписванията не е достатъчно. Важно е да имате предвид, че нито нотариусът, а още по-малко брокерът имат задължението да проверяват собствеността на имота подробно. Нотариусът проверява само от „външна страна” документите, с които продавачът се легетимира като собственик – напр. нотариален акт, но нищо по-задълбочено. Понякога обаче тези документи са фалшифицирани. И въпреки че на пръв поглед изглеждат истински, всъщност не са – от което за Вас могат да възникнат редица проблеми.

Често срещана заблуда е, че щом една сделка е минала през нотариус, съответно щом разполагате с нотариален акт, то вече сте станали собственик и никой не може да Ви оспори правата. Това всъщност не е така. Възможно е, дори да имате нотариален акт, да не сте станали собственик на имота.

Адвокатът е този, който най-добре може да Ви съдейства, както във връзка с подробното и компетентно проучване на собствеността на имота, така и с оформяне на всички документи във връзка с прехвърлянето на собствеността – предварителни договори, споразумения, анекси, пълномощни, нотариален акт и други. Важно е да знаете, че предвавителният договор създава редица задължения за Вас като купувач, затова не бива с лека ръка да подписвате „бланковият предварителен договор”, който брокерът Ви предоставя, без преди това да сте се консултирали с адвокат.

Повечето хора не се обръщат към адвокат, тъй като или не са запознати с проблемите, които биха могли да възникнат при една некачествена проверка на имота, или с мисълта да спестят разхода за хонорар на адвоката. Истината е, че спокойствието, което може да си осигурите след консултация с адвокат, заслужава определен разход.

Предвид зачестилите имотни измами в последно време и предвид инвестицията, която правите при покупката на жилище,  повече от препоръчително е да се свържете с адвокат, който да проследи собствеността на въпросния имот и да Ви съдейства за изготвянето на всички необходими документи по начин, по който Вашият интерес максимално да е защитен. Това от своя страна може да Ви спести безброй проблеми и разходи занапред.

Автор: Адв. Лора Цанкова

Тази публикация не представлява правно становище или правен съвет, свързан с конкретна ситуация или конкретен субект и не претендира за изчерпателност.

Ако имате нужда от консултация или съдействие по конкретен казус или имате питане, свържете се с нас сега на посочените телефон, адрес или форма за контакт.

Ако тази публикация ви е харесала или я намирате за полезна, харесайте я, споделете я в социалните мрежи или оставете коментар.