Наследявате дългове… БЕЗ ПАНИКА!

Когато някой почине, обикновено оставя наследници – родители, деца, съпруг и други, които получават наследството на починалия.

Обичайно наследяването се свързва с придобиване на определени права – придобиване на имоти, движимо имущество, пари, ценности. Наследството обаче включва не само правата, но и задълженията на наследодателя – банкови кредити, заеми към физически лица, неплатени сметки, задължения за данъци и др. При това положение е възможно да се окаже, че починалият е оставил на наследниците си повече задължения, отколкото права или дори само задължения.

За да не налага наследниците да плащат дълговете на своя наследодател, те могат да направят отказ от наследство – на практика в тези случаи наследниците се отказват както от задълженията, така и от правата на починалия. Отказ от наследство обаче не може да бъде направен, ако наследството вече е прието! Законодателят е предвидил и още една възможност за наследниците, с която да избегнат плащането/изпълнението на дълговете на наследодателя: когато починалият има все пак някакви права, по-добре е наследниците да приемат наследството по опис – в тези случаи те отговарят само до размера на полученото наследство.

Ако се  интересувате как може да се откажете от наследство, може да прочете статията „Как да направя отказ от наследство?”

Автор: Адв. Лора Цанкова

Ако тази публикация ви е харесала или я намирате за полезна, харесайте я, споделете я в социалните мрежи или оставете коментар.

Тази публикация не представлява правен съвет, а изразява лично мнение и отношение по конкретна тема.

Ако имате нужда от консултация или съдействие по конкретен казус, свържете се с нас сега на посочените телефон, адрес или форма за контакт.

2 Comments

 • Ваня Стефанова

  December 18, 2020 at 1:06 pm

  Здравейте!Някого почина съпругът ми.Наследници на неговия дял от апартамента са двете ни дъщери.Тъй като преди години купихме апартамент на едната ни дъщеря, сега тя иска да се откаже от наследство в полза на сестра си.Прочетох статията Ви “Как да се откажа от наследство”.Едно изречение обаче ме смущава: “Отказ от наследство не може да бъде направен,ако наследството вече е прието”.Имаме срок от два месеца да подадем данъчни декларации неговите наследници.Въпросът ми е:Този отказ кога трябва да се случи-преди подаване на декларациите,или след това?
  Хубав ден и благодаря!

  • Administrator

   December 18, 2020 at 1:42 pm

   Здравейте и благорадим за въпроса!
   По принцип отказ от наследство може да се направи преди да сте приели наследството. Имайте предвид, че наследството може да се приеме изрично или чрез извършване на определени действия от наследника/наследниците. Подаването на данъчна декларация със сигурност е действие по приемане на наследството. Тоест, отказът следва да бъде направен преди подаване на декларацията, освен ако наследството не е прието вече чрез други действия.
   Имайте предвид, че, ако сте имали сключен брак, Вие също сте негов наследник и имате част от неговия дял.
   Освен това, при отказа на наследство, наследникът се отказва от цялото имущество на починалия, не може да бъде направен отказ от наследяването само на един имот.

   Весели празници!