Наследявате дългове… БЕЗ ПАНИКА!

Когато някой почине, обикновено оставя наследници – родители, деца, съпруг и други, които получават наследството на починалия.

Обичайно наследяването се свързва с придобиване на определени права – придобиване на имоти, движимо имущество, пари, ценности. Наследството обаче включва не само правата, но и задълженията на наследодателя – банкови кредити, заеми към физически лица, неплатени сметки, задължения за данъци и др. При това положение е възможно да се окаже, че починалият е оставил на наследниците си повече задължения, отколкото права или дори само задължения.

За да не налага наследниците да плащат дълговете на своя наследодател, те могат да направят отказ от наследство – на практика в тези случаи наследниците се отказват както от задълженията, така и от правата на починалия. Отказ от наследство обаче не може да бъде направен, ако наследството вече е прието! Законодателят е предвидил и още една възможност за наследниците, с която да избегнат плащането/изпълнението на дълговете на наследодателя: когато починалият има все пак някакви права, по-добре е наследниците да приемат наследството по опис – в тези случаи те отговарят само до размера на полученото наследство.

Ако се  интересувате как може да се откажете от наследство, може да прочете статията „Как да направя отказ от наследство?”

Автор: Адв. Лора Цанкова

Ако тази публикация ви е харесала или я намирате за полезна, харесайте я, споделете я в социалните мрежи или оставете коментар.

Тази публикация не представлява правен съвет, а изразява лично мнение и отношение по конкретна тема.

Ако имате нужда от консултация или съдействие по конкретен казус, свържете се с нас сега на посочените телефон, адрес или форма за контакт.

Leave a Reply