• Home
  • Договори
  • Как да се откажете от онлайн покупка и да си получите парите обратно

Как да се откажете от онлайн покупка и да си получите парите обратно

Законът за защита на потребителите предвижда, че всеки потребител има право да се откаже от договора от разстояние или от договора извън търговски обект, без да посочва причина, без да дължи обезщетение или неустойка, в 14-дневен срок, считано от датата на приемане на стоката от потребителя или трето лице.

Как да упражните правото си на отказ от онлайн покупка?

  1. Уведомете търговеца за желанието си да развалите договора преди изтичане на 14-дневния срок от приемането на стоката. Може да използвате стандартния формуляр за отказ или да заявите недвусмислено по друг начин решението си да се откажете от договора;
  • търговецът е длъжен да Ви изпрати потвърждение, че е получил заявлението за отказ;

2. Върнете стоката на търговеца в рамките на 14 дни от заявеното желание за отказ;

  • търговецът е длъжен да Ви възстанови заплатената сума до 14 дни от датата, на която сте го е уведомили за желанието си да се откажете от договора.

*Важно!

  • Разходите за връщането на покупката обикновено са за сметка на потребителя;
  • Ако търговецът не Ви е информирал за 14-дневния срок за отказ, Вие имате право да развалите договора в срок от една година и 14 дни.

Какво да направим, ако търговецът отказва да уважи правото Ви на отказ и да възстанови заплатената сума?

Най-добре незабавно потърсете Комисията за защита на потребителите. Те от своя страна ще предприемат необходимите за проверка на случая.

**Важно!

Законът предвижда изключения от възможността за правото на отказ от онлайн покупка, които са изчерпателно изброени в закона!Онлайн търговците са длъжни да обявяват кога нямате право на отказ от покупка.

Автор: Адв. Лора Цанкова

Тази публикация не представлява правно становище или правен съвет, свързан с конкретна ситуация или конкретен субект и не претендира за изчерпателност.

Ако имате нужда от консултация или съдействие по конкретен казус или имате питане, свържете се с нассега на посочените телефон, адрес или форма за контакт.

Ако тази публикация ви е харесала или я намирате за полезна, харесайте я, споделете я в социалните мрежи или оставете коментар.