• Home
  • Договори
  • Какво да правим, ако ни дължат пари? ІІ част

Какво да правим, ако ни дължат пари? ІІ част

Да си припомним

Първа част на публикацията може да намерите тук.

И все пак, дължат ми пари. Сега какво?

Добре. Проучили сте Вашия клиент. Сключили сте добре изготвен договор, който да защитава правата Ви максимално. Част от дължимата Ви сума е платена авансово. И все пак длъжникът по една или друга причина не плаща дължимите Ви суми и Вие се озовавате в една неприятна ситуация, към която не сте наясно как е най-добре да подходите. Всеки случай е индивидуален, разбира се, но долните съвети могат да намерят приложение почти навсякъде.

И така:

1. На първо място преценете дали дължимата сума изобщо си струва да предприемате каквито и да било действия. Понякога енергията и времето, което трябва да отделите, могат да се окажат по-ценни от парите, които не сте получили. В сметката също сложете и размерът на разноските.

2.  Влезте в контакт с Вашия длъжник – в случай, че сте решили да търсите дължимата сума, потърсете длъжника – изпратете му отново имейл с напомняне за задълженията му; изпратете отново фактурата или друг документ, по който се дължи плащане. Възможно е по някаква причина да е пропуснал съобщението Ви или да е имал моментно бизнес или лично затруднение, което е трябвало да приоритизира. Възможно е и просто да е забравил. Ето защо, установете контакт. Понякога това е достатъчно, за да получите дължимите суми.

3. Може длъжникът Ви да иска да плати, но точно в този момент да е затруднен – проведете преговори и постигнете съгласие относно погасяването на задължението. Може да договорите по-късна дата и цялостно плащане; може да уговорите плащане на месечни или други вноски или пък да постигнете съгласие за друг начин за погасяване на задълженията към Вас.

4. Говорете с адвокат – понякога е достатъчно адвокат да изготви покана или да влезе в контакт с Вашия длъжник и той да плати доброволно. Освен това адвокатът, след като разгледа ситуацията, ще може да Ви даде и стратегии за справянето с нея, както и с какви способи разполагате за защита на Вашите права. А когато сте наясно с правата си, ще действате с увереност.

Автор: Адв. Радостина Янева

Тази публикация не представлява правно становище или правен съвет, свързан с конкретна ситуация или конкретен субект и не претендира за изчерпателност.

Ако имате нужда от консултация от адвокат, съдействие по конкретен казус от адвокат или имате питане към адвокат, може да се свържете сега на посочените телефон, адрес или форма за контакт.

Ако тази публикация ви е харесала или я намирате за полезна, харесайте я, споделете я в социалните мрежи или оставете коментар.