• Home
  • Дружества
  • Защо дружеството с ограничена отговорност (ООД) е най-предпочитаната форма за бизнес в България?

Защо дружеството с ограничена отговорност (ООД) е най-предпочитаната форма за бизнес в България?

Все повече работещите хора започват да мислят за нещо свое. Дали като допълнение към основната им работа или като основно занимание, възниква идея и идват въпроси от рода на как да се материализира – тоест как да се направи това, как да стартирам, какво ми е необходимо и т.н.

За собствен бизнес са необходими много неща – идеи за продукти или услуги; формата, в която ще бъде стартиран; счетоводно обслужване, данъци, осигуровки; маркетинг и реклама; правно обслужване и т.н.
Бизнесът в България може да бъде осъществяван под различни форми – самоосигуряващо се лице, търговец – едноличен или под формата на търговско дружество и т.н.
Днес ще разгледаме най-предпочитаната форма и защо това е така.

Най-разпространената форма за осъществяване на бизнес дейност в България е дружеството с ограничена отговорност, известно като ООД.

ООД се предпочита за бизнес основно по няколко причини:

  • Минимален наличен капитал към момента на учредяване на дружеството – 2 лв.
  • Структурирането и оформянето на дружествените отношения е ясно и лесно;
  • Дружествените решения се взимат по прост и лесен начин;
  • Управлението на ООД е сравнително просто.

Капиталът на ООД е разделен между двама или повече съдружника. Притежаваната от всеки от съдружниците част от капитала образува неговият собствен дружествен дял. Размерът на дружествения дял на всеки от съдружниците се определя според уговорките между съдружниците.

ООД се характеризира с това, че отговорността на съдружника е ограничена до размера на неговия дружествения дял . Това означава, че ако съдружник притежава дружествен дял на стойност 200 лв., това е таванът на неговата отговорност спрямо кредиторите на дружеството. По този начин личната собственост на съдружника е защитена от кредиторите на дружеството.

Какви са стъпките за учредяване и регистрация на ООД може да научите в тази статия.

Автор: Адв. Радостина Янева

Ако тази публикация ви е харесала или я намирате за полезна, харесайте я, споделете я в социалните мрежи или оставете коментар.

Тази публикация не представлява правен съвет и не претендира за изчерпателност, а изразява лично мнение и отношение по конкретна тема.

Ако имате нужда от консултация или съдействие по конкретен казус, свържете се с нас сега на посочените телефон, адрес или форма за контакт.