• Home
  • Дружества
  • Защо дружеството с ограничена отговорност (ООД) е най-предпочитаната форма за бизнес в България?

Защо дружеството с ограничена отговорност (ООД) е най-предпочитаната форма за бизнес в България?

Да бъдеш предприемач

Все повече работещите хора започват да мислят за нещо свое, да бъдат предриемачи.
Дали като допълнение към основната им работа или като основно занимание, дали поради желание за самореализация, в един момент възниква идея и идват въпроси от рода на как да се материализира – тоест как да се направи това, как да стартирам, какво ми е необходимо и т.н.

Какво ни трябва?

За собствен бизнес са необходими много неща – идеи за продукти или услуги; формата, в която ще бъде стартиран; счетоводно обслужване, данъци, осигуровки; маркетинг и реклама; правно обслужване и т.н.

Как да го направим?

Предприемачеството (бизнесът) в България може да бъде осъществявано под различни форми – самоосигуряващо се лице, търговец – едноличен или под формата на търговско дружество и т.н.

Днес ще разгледаме най-предпочитаната форма и защо това е така.

Какво да изберем?

Най-разпространената форма за осъществяване на бизнес дейност в България е дружеството с ограничена отговорност, известно като ООД.

ООД се предпочита за бизнес основно по няколко причини:

  • Минимален наличен капитал към момента на учредяване на дружеството – 2 лв.;
  • Структурирането и оформянето на дружествените отношения е ясно и лесно;
  • Дружествените решения се взимат по прост и лесен начин;
  • Управлението на ООД е сравнително просто.

Основни черти на ООД

Капитал

Капиталът на ООД е разделен между двама или повече съдружника.

Притежаваната от всеки от съдружниците част от капитала образува неговият собствен дружествен дял.

Размерът на дружествения дял на всеки от съдружниците се определя според уговорките между съдружниците.

Самостоятелен субект на правото

ООД-то е самостоятелен субект на правото – юридическо лице. Като самостоятелен участник в правния оборот ООД-то влиза в правоотношения, в които придобива права и задължения. Тези права и задължения са строго принадлежащи на дружеството и по правило не се прехвърлят върху съдружниците в него.

Отговорността на съдружниците – ограничена

ООД се характеризира с това, че отговорността на съдружника е ограничена до размера на неговия дружествения дял. Затова се нарича и дружество с ограничена отговорност.

Това означава, че ако съдружник притежава дружествен дял на стойност 200 лв., това е таванът на неговата отговорност спрямо кредиторите на дружеството. По този начин личната собственост на съдружника е защитена от кредиторите на дружеството.

Свързани материали

Какви са стъпките за учредяване и регистрация на ООД може да научите в тази статия.

Автор: Адв. Радостина Янева

Тази публикация не представлява правно становище или правен съвет, свързан с конкретна ситуация или конкретен субект и не претендира за изчерпателност.

Ако имате нужда от консултация от адвокат, съдействие по конкретен казус от адвокат или имате питане към адвокат, може да се свържете сега на посочените телефон, адрес или форма за контакт.

Ако тази публикация ви е харесала или я намирате за полезна, харесайте я, споделете я в социалните мрежи или оставете коментар.