• Home
  • Статии
  • Да отидеш на ЧСИ ей така, дали може?

Да отидеш на ЧСИ ей така, дали може?

Вместо увод

Както всички знаем, ние от всичко разбираме.

В интернет се срещат определен тип съвети, звучащи много професионално за непрофесионалистите. Дори и в областта на правото.

Имам предвид следното: по повод на запитване в една социална мрежа от сорта на „Какво да правя, ако Иван ми дължи пари и не ми плаща вече една година?”, бяха дадени съвети от сорта на: „Зарежи го”, „Господ ще го накаже”, „Имал – дал, да ти е за урок”, „Съди го” и т.н., и т.н.

Сред съветите имаше и един, който звучеше много професионално. Изпълнен с витиевати юридически изрази и звучащ като “Щом ти дължи пари, отиваш при ЧСИ и правиш запор на апартамента на твоя длъжник. После ЧСИ-то го продава и си взимаш парите.

Лесно, чисто и просто, нали? Де да беше така обаче.

Какво имам предвид?

Първо

Част от този съвет първо е правна глупост. Няма такова нещо като запор върху недвижим имот (апартамент).

Върху недвижимите имоти се вписва възбрана. Възбраната е обезпечителна мярка.

Запорът е също обезпечителна мярка. Той се прилага към движими вещи, вземания, трудови възнаграждения и т.н.

Второ

Друга част от този съвет е силно подвеждаща – отиваш при ЧСИ. Защо е подвеждаща? Защото при ЧСИ не се ходи, както се ходи на фризьор.

Частния съдебен изпълнител (каквото се крие зад абревиатурата ЧСИ) е едно лице, което привежда, образно казано, правото в сила. С други думи – ЧСИ е лицето, което „принуждава” длъжника да изпълни.

Действията на ЧСИ са строго регламентирани и не може да започне да изпълнява срещу който и да е длъжник, ако не са налице законовите основания за това. Дори и да сте много убедителни, че именно Иван е длъжникът, от който си искате парите.

Как се образува дело при ЧСИ?

ЧСИ действат въз основата на издаден изпълнителен лист или друг акт, подлежащ на изпълнение.

Тоест първо трябва да се сдобиете с изпълнителен лист. Именно тук е препъни камъчето в съвет тип “Отиваш при ЧСИ” – нямате изпълнителен лист.

За да имате изпълнителен лист, трябва да има (изпълнително ) основание, на което този изпълнителен лист да бъде издаден. А това означава, че преди това сте минали през някакво съдебно или друго производство, в което сте се „сдобили” с това изпълнително основание (решение, влязла в сила заповед за изпълнение или нещо друго). Чак след това може да си “извадите”. И вече може да стигнете и до ЧСИ.

Вместо заключение

Както виждате отиването при ЧСИ не е просто отиване. Трябва да сте подготвени – да имате изпълнителен лист или друг акт, подлежащ на изпълнение. Не става само с твърдения, че Иван е Вашият длъжник. Не става и с доказателства пред ЧСИ. ЧСИ не е съд. Ако няма изпълнителен лист, ЧСИ не може да изпълнява срещу длъжника.

Автор: Адв. Радостина Янева

Тази публикация не представлява правно становище или правен съвет, свързан с конкретна ситуация или конкретен субект и не претендира за изчерпателност. Това може да не е валидно за Вашия казус, дори и да намирате прилики. Само в рамките на правна консултация може да получите изчерпателно становище за Вашия казус.

Ако тази публикация ви е харесала или я намирате за полезна, харесайте я, споделете я в социалните мрежи или оставете коментар.

Ако желаете да получите правна консултация по подобен или друг казус, използвайте формите за контакт.