• Home
  • Статии
  • Дадох стоп-капаро на брокера, какво става сега?

Дадох стоп-капаро на брокера, какво става сега?

Ако при дадено стоп капаро директно на продавача, респективно уговаряне на условия директно между продавача и купувача, нещата са ясни, то при даването на стоп капаро на посредника (брокера) по сделката нещата се усложняват и могат да станат много неприятни.

Сключване на договор за стоп капаро с брокер е напълно валидно – все пак той е лице, което е ангажирано да осъществява и посредничи при продажбата на недвижимия имот и в този смисъл би следвало да има право да спира временно от предлагане на недвижимия имот на трети лица. Това обаче не следва да се предполага, а да се провери дали наистина брокерът има разрешение от собственика да изисква стоп карапо. Не тук обаче са подводните камъни.

Договор за стоп капаро с брокера е допустим на няколко основания – брокерът може да действа като пълномощник или пък да обещава действието на трето лице (продавача). Дотук всичко е добре. Но какво става, ако, каквато е честата практика, брокерът не разполага с изключителни права за проджба, тоест само той да може да продава имота, а имотът е „даден“ за продажба на няколко брокера? Какво става, ако към тази картинка добавим и един активен продавач, който си търси клиенти? А какво става, ако този активен продавач има още по-активни приятели, услужващи на доброволни начала на своя приятел – продавач? В този случай даването на стоп капаро на брокер няма да Ви гарантира никакво „сваляне на обявата“ или по-правилно – ще гарантира „сваляне на обявата“ на брокера, но не и на всички други „помагачи“ на продавача. Ето как, давайки стоп капаро, за да проучите даден имот, може да се окаже, че междувременно той е продаден на трето лице и да останете с една студена вода. И върнато стоп-капаро.

Разбира се, в повечето случаи нещата не се развиват по горния сценарий и имотът си остава „запазен“ за проучващия купувач. Но не разчитайте на случайността да се погрижи за Вашите интереси, а го направете Вие като се запознаете с потенциалните рискове, проучите дали брокерът има право да получава стоп карапо, както и колко посредника са ангажирани в процеса и т.н., и на база на това направете своя информиран избор.

Автор: Адв. Радостина Янева

Тази публикация не представлява правно становище или правен съвет, свързан с конкретна ситуация или конкретен субект и не претендира за изчерпателност.

Ако тази публикация ви е харесала или я намирате за полезна, харесайте я, споделете я в социалните мрежи или оставете коментар.