• Home
  • Статии
  • Дадох стоп-капаро на брокера, какво става сега?

Дадох стоп-капаро на брокера, какво става сега?

Да започнем отначало

Ако при дадено стоп капаро директно на продавача, респективно уговаряне на условия директно между продавача и купувача, нещата са ясни, то при даването на стоп капаро на посредника (брокера) по сделката нещата се усложняват и могат да станат много неприятни.

Стоп капаро, дадено на брокера

Сключване на договор за стоп капаро с брокер е напълно валидно – все пак той е лице, което е ангажирано да осъществява и посредничи при продажбата на недвижимия имот и в този смисъл би следвало да има право да спира временно от предлагане на недвижимия имот на трети лица. Това обаче не следва да се предполага, а да се провери дали наистина брокерът има разрешение от собственика да изисква стоп карапо. Не тук обаче са подводните камъни.

А къде са подводните камъни?

Договор за стоп капаро с брокера е допустим на няколко основания – брокерът може да действа като пълномощник или пък да обещава действието на трето лице (продавача).

Дотук всичко е добре.

Подводните камъни

Какво става, ако, каквато е честата практика, брокерът не разполага с изключителни права за проджба, тоест само той да може да продава имота, а имотът е „даден“ за продажба на няколко брокера?

Какво става, ако към тази картинка добавим и един активен продавач, който си търси клиенти?

А какво става, ако този активен продавач има още по-активни приятели, услужващи на доброволни начала на своя приятел – продавач?

В този случай даването на стоп капаро на брокер няма да Ви гарантира никакво „сваляне на обявата“ или по-правилно – ще гарантира „сваляне на обявата“ на брокера, но не и на всички други „помагачи“ на продавача.

Ето как, давайки стоп капаро, за да проучите даден имот, може да се окаже, че междувременно той е продаден на трето лице и да останете с една студена вода. И върнато стоп-капаро. При добро развитие на ситуацията.

Вместо заключение

Разбира се, в повечето случаи нещата не се развиват по горния сценарий и имотът си остава „запазен“ за проучващия купувач.

И все пак

Не разчитайте на случайността да се погрижи за Вашите интереси, а го направете Вие като се запознаете с потенциалните рискове, проучите дали брокерът има право да получава стоп карапо, както и колко посредника са ангажирани в процеса и т.н., и на база на това направете своя информиран избор.

Автор: Адв. Радостина Янева

Тази публикация не представлява правно становище или правен съвет, свързан с конкретна ситуация или конкретен субект и не претендира за изчерпателност.

Ако тази публикация ви е харесала или я намирате за полезна, споделете я в социалните мрежи.

За консултация може да се запишете на посочените телефон, адрес или форма за контакт.