• Home
  • Статии
  • Внимание – скрит предварителен договор в разписка за стоп капаро

Внимание – скрит предварителен договор в разписка за стоп капаро

Вместо увод

Какво е стоп капаро може да видите тук. Какви са потенциалните рискове при стоп капаро, дадено на брокер може да видите тук. А тук ще си поговорим за друг потенциален риск – скрит предварителен договор в договора за стоп капаро.

По темата

В практиката си нееднократно съм се натъквала на документи, наричани Разписка за стоп-капаро или Бланка за резервация. На пръв поглед нищо страшно – данни за страните, имота, сумата на стоп капарото, срок и изведнъж осъзнаваш, че със ситен шрифт следва предварителен договор за покупко-продажба. Неприятно, нали?

Последици

Ако това се случи между продавач и купувач, може да се окаже, че сте подписали предварителен договор с всичките му последици, за покупката на имот, който още не сте проучили, не сте сигурни дали искате, нито имате осигурено финансиране за което.

Ако това е между брокер и купувач, то това по-скоро няма да произведе последиците на предварителен договор, тъй като такъв по правило се сключва от собственика на имота или от упълномощено лице, а не от посредника, но пък може да се окаже, че без да искате сте подписали договор за посредничество с брокера или пък сте се съгласили с клауза, според която ако впоследствие се откажете да купувате имота по някаква причина, може да се окаже, че стоп капарото няма да Ви бъде върнато, а ще бъде задържано като неустойка или пък дори да се окаже, че е уговорена още по-голяма неустойка. Или пък накрая след като купите имота, да се окаже, че дължите комисионна на брокер, който не познавате, нито сте искали да наемате.

Заключение

Внимавайте какво подписвате, на кого и при какви условия давате стоп капаро и винаги търсете компетентно съдействие или информация. За повечето хора покупката на недвижим имот е събитие веднъж в живот – може да носите последиците дълго време.

Автор: Адв. Радостина Янева

Тази публикация не представлява правно становище или правен съвет, свързан с конкретна ситуация или конкретен субект и не претендира за изчерпателност.

Ако тази публикация ви е харесала или я намирате за полезна, споделете я в социалните мрежи.

За консултация може да се запишете на посочените телефон, адрес или форма за контакт.